Voetproblemen tips en adviezen

 

 

Er zijn vele voetproblemen. Voor elk probleem is er een oplossing!

De meest voorkomende voetproblemen zijn:

Vocht in de voeten/benen
Een voetprobleem dat veel voorkomt is oedeem,dit  houd in dat er vocht in de voeten en benen blijft zitten. Zoals vele mensen ervaren tijdens een lange vlucht in het vliegtuig. Het kan ontstaan door overgewicht of een aandoening aan de hart- en bloedvaten. Blijf vooral bewegen, dat is goed voor de bloedsomloop en de afvoer van overtollig vocht. Oedeem is in principe onschuldig, maar kan wel wijzen op een serieuzer probleem. Houd het dus goed in de gaten en raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Voetschimmel
Voetschimmel of ook wel zwemmerseczeem is een probleem dat veel voorkomt. Kloofjes, gebarsten plekjes en jeuk zijn symptomen van voetschimmel. Voetschimmel is vaak besmettelijk en het is dus heel belangrijk om je voeten altijd goed te wassen, vooral wanneer je veel op blote voeten loopt. Het is goed te behandelen met voetschimmelcrème, maar het duurt wel even voor de schimmel weg is. Voorkomen is natuurlijk altijd beter en dat doe je door je voeten goed te wassen, elke dag schone sokken aan te trekken en regelmatig van schoenen te wisselen.

Likdoorn
De likdoorn is een bekend voetprobleem waar veel mensen last van hebben. Het plekje bovenop de teen van een naar binnen gegroeide pit van eelt kan veel pijn veroorzaken bij het lopen. De oorzaak zijn vaak verkeerde schoenen waardoor er continu druk wordt uitgeoefend op één plek. Daarom is het verstandig om bij een likdoorn eerst kritisch naar je schoenen te kijken. Laat een likdoorn ook altijd behandelen bij een pedicure, anders kan het alleen nog maar meer ongemak veroorzaken.

Hallux Valgus
De naam Hallux Valgus klinkt heel spannend, maar is gewoon een heel vervelend voetprobleem. Het is namelijk een knobbel aan de buitenzijde van je grote teen die wordt veroorzaakt doordat deze teen scheef staat. De knobbel kan steeds groter en pijnlijker worden waardoor lopen ook niet meer zo makkelijk gaat. Het probleem begint bij het dragen van verkeerd schoeisel. Hierdoor groeit de voet scheef, verandert de stand van de grote teen en ontstaat de knobbel.
 Als je last hebt van een knobbel kun je dus het beste op zoek gaan naar andere schoenen. Ook bestaat er een spalkje die de groei tegengaat, maar als de scheefgroei al in een ver stadium is, worden de knobbels operatief weg gehaald.